Εκτός παρκέ επεισόδιο 2: XLife Physio and sports center

Υγιής ή τραυματίας, αθλητής και μη, άντρας ή γυναίκα, νέος ή ηλικιωμένος, όλοι μπορούν να αποκομίσουν κάτι από το ολοκαίνουριο κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης στην οδό Ευαγγελιστρίας 23, κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.

Το Xlife είναι ένα project δύο ανδρών με αρκετές εμπειρίες στον αθλητικό χώρο, Χάρη Βελδέκη και Χρήστο Ηλιόπουλο.

Οι ιδιοκτήτες του κέντρου, Χ. Ηλιόπουλος (αριστερά) και Χ. Βελδέκης (δεξιά)

Για τον πρώτο οι συστάσεις είναι περιττές. Ο Χ. Βελδέκης βρίσκεται από το 2015 στους πάγκους της ομάδας του Λακωνικού κουράροντας τους παίκτες και τις παίκτριες του σωματείου.  (αναλυτικές πληροφορίες για την επαγγελματική του καριέρα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ) Από την άλλη, λίγο λιγότερο γνωστός στον κόσμο του μπάσκετ είναι ο συνεργάτης και φίλος του, Χρήστος Ηλιόπουλος

Ο 28χρονος γυμναστής μεγάλωσε στη Σπάρτη όπου και ασχολήθηκε εντατικά με το ποδόσφαιρο. Ήταν μέλος στις μικτές ομάδες (2005-10),  ενώ κλήθηκε στην προεπιλογή της εθνικής νέων το 2010. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους μετακόμισε στα Τρίκαλα  για να ξεκινήσει τις σπουδές του στο ΤΕΦAΑ Τρικάλων ενώ παράλληλα έπαιζε και ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όταν γύρισε πήρε την απόφαση να σταματήσει να είναι παίκτης ποδοσφαίρου και ασχολήθηκε με το διοικητικό και προπονητικό κομμάτι. Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου ακαδημιών στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού του, Άμιλλα Αγίου Ιωάννη. Επίσης 2 χρόνια αφότου ανέλαβε ως προπονητής στην γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης μας, τις Καρυάτιδες, πανηγύρισε την άνοδο στην Α΄Εθνική κατηγορία έχοντας κατακτήσει την 3η θέση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι δυο συνεργάτες γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 2017 μέσω ενός αθλητικού προγράμματος προς βελτίωση ποδοσφαιρικών γνώσεων και ικανοτήτων που διοργάνωσε ο Χ. Ηλιόπουλος με άλλους γυμναστές στην Σπάρτη, το personal developement path. Έχοντας ανάγκη από έναν φυσικοθεραπευτή ένας από τους γυμναστές πρότεινε τον νεαρό Χ. Βελδέκη, ο οποίος ταίριαζε στο ύφος και το κλίμα των στελεχών. Εκεί γεννήθηκε μία φιλία που έμελλε να γίνει μια συνεργασία κάτι λιγότερο από 3 χρόνια αργότερα, όταν ο Χ. Βελδέκης αποφάσισε να συνδυάσει τις γνώσεις της Φυσικοθεραπείας με άλλους «αθλητικούς κλάδους», φτιάχνοντας το κέντρο αποκατάστασης και ενδυνάμωσης. Σκοπός τους ήταν να πάνε τη δουλειά τους στο επόμενο επίπεδο αλλάζοντας παράλληλα τα δεδομένα για τον αθλητισμό στην Σπάρτη. 

Οι χαρακτήρες τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και η αρμονία μεταξύ τους είναι αξιοσημείωτη. Το γέλιο και ο σαρκασμός δεν λείπει από τις συναναστροφές τους ενώ απολαμβάνουν παράλληλα τη δουλειά τους στο XLife.  Εντάσεις εννοείται πως υπάρχουν αλλά λύνουν όποιες διαφωνίες έχουν μέσω του διαλόγου μεταξύ τους. Στο τέλος της ημέρας, ότι είναι να ειπωθεί έχει ειπωθεί. Εκεί βασίζουν ομόφωνα την υγιής σχέση και συνεργασία τους.

Μπαίνοντας στο κέντρο, ο καθένας βλέπει το χρώμα του μπλε καθώς και το υλικό του ξύλου να δεσπόζουν. Στα 420 τετραγωνικά μέτρα, μοιρασμένα άνισα σε δύο ορόφους υπάρχει χώρος για ασκήσεις και θεραπείες. Η νοοτροπία του κέντρου δεν στηρίζεται στα μηχανήματα, αλλά δίνουν μεγάλη βάση σε μια πιο μακροπρόθεσμη αποκατάσταση και ενδυνάμωση μέσω των ελεύθερων βαρών.  Ο χώρος είναι σχεδιασμένος και για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και για άτομα με κινητικά προβλήματα. 

Όταν κάποιος επισκέπτεται το κέντρο για πρώτη φορά χρειάζεται να περάσει από μία τυπική πρώτη αξιολόγηση. Εκεί θα μπορέσουν οι έμπειροι επαγγελματίες να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης παθολογίας ή/και ενδυνάμωσης. Κάθε 2 εβδομάδες υπάρχει μια περίοδος αποθεραπείας ενώ ανά δύο μήνες, εάν δεν έχει προκύψει κάτι έκτακτο, γίνεται μία επανεξέταση του προγράμματος. Ειδίκευση σε συγκεκριμένα αθλήματα δεν είναι στους στόχους του κέντρου. Βέβαια οι προϋπηρεσίες των δύο ανδρών σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ τους δίνει κάποιες επιπλέον γνώσεις. Οι βάσεις και βασικές γνώσεις σε παθολογία και φυσιολογία υπάρχουν και στα υπόλοιπα διαδεδομένα αθλήματα.

Οι συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες είναι ένα κομμάτι που θέλουν να διευρύνουν κι άλλο, δουλεύοντας με ιατρούς και διατροφολόγους για μία πιο ολοκληρωμένη θεραπεία. 

Παρόλο που το κέντρο ήταν να ανοίξει αρχές Μαρτίου της φετινής χρονιάς, τα σχέδιά για τα εγκαίνια επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις του COVID-19 και έτσι χρειάστηκε να τα ακυρώσουν. Το ψυχολογικό πλήγμα ήταν αρκετά μεγάλο για τον Χ. Ηλιόπουλο και Χ. Βελδέκη που είδαν τα όνειρα και τα σχέδια που προετοίμαζαν τους προηγούμενους μήνες να παγώνουν. Από την άλλη, αυτή η παύση τους έδωσε κάποιον επιπλέον χρόνο να τρέξουν διάφορες εργασίες και προγράμματα στο παρασκήνιο μέχρι τις 18 Μαΐου που το κέντρο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό.
Η καινούργια ημερομηνία για τα εγκαίνια τέθηκε για αυτό το Σάββατο, 11 Ιουλίου και ώρα 19:00 στον χώρο του κέντρου, όπου οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να προσφερθούν στους χώρους του κέντρου.